Om Opskriften
Denne lækre pastaret er en rigtig vinter ret.
Vi har som mange hernede i syditalien cime di rapa, (betyder majroe toppe) i vores vinter køkkenhave.
Det er en fantastisk grøntsag, hvor man høster de største blade fra omkring november og frem til foråret. Der kommer små broccoletti cime/broccoli toppe, som er lækrest, hvis de høstes mens blomsten er grøn og lukket.
Smagen kan godt være en anelse bitter, hvilket fjernes ved at skylle bladene i koldt vandt og lade dem hvile i iskoldt vand inden tilberedningen.
Orecchiette pasta/øre pasta er oprindeligt fra regionen Puglia som ligger syd for Molise. I byen Bari sidder damerne i gaderne og laver i kilovis af frisk orecchiette hele sommeren.
Jeg har prøvet at lave den sammen med en lokal husmor,men jeg synes det er en lidt svær teknik, så jeg har fundet en god tørret variant.

Ingredienser
500 g orecchiette pasta
1 kg cime di rapa (hvis man ikke kan finde det, kan retten laves med små broccoli stykker).
60 g mollica/panko rasp
1 fed pillet hvidløg
1 frisk chili eller 1/2 tsk tørret chili flager
1/2 dl god olivenolie
4 skiver prosciutto crudo / tyndtskåret tørret skinke (kan undlades)
2 spsk grofthakket bredbladet persille
Salt & peber
Revet parmesan til serveringen
Fremgangsmåde
Trin 1
Start med at rense din cime di rapa:
Bladene skilles fra stokken og snittes groft. Stokken skæres i små stykker á 2-3 cm, og de små broccoletti deles hvis de er store. Eventuelle gule blade kasseres. Det hele skylles og lægges i en stor skål med iskoldt vand, som skiftes et par gange. Dette er for at mindske den bitre smag cime di rapa kan have.
Trin 2
På en pande varmes lidt olivenolie og mollica/panko rasp tilsættes. Den skal absorbere olien og ristes til den er sprød og lysebrun. Så tilsættes det hakkede persille og lidt chili (kan undlades). Derefter sættes det til side til senere.
Trin 3
En gryde med vand bringes i kog, vandet saltes( italienske husmødre koger pasta i vand så salt som havvand).
Cime di rapa koges i 5 minutter i vandet.
Tages op med en hulske eller sigte og skal dryppe af.
Nu koges pastaen til den er al dente i den samme vand. Dette giver ekstra smag til pastaen.
Det mærke vi bruger skal koge 11-13 minutter, følg anvisningen på pakken. Husk at checke om pastaen er klar ved at smage på den ind i mellem.
Når den er kogt, hældes vandet fra. (Gem gerne lidt af vandet, som kan tilsættes, hvis retten virker lidt tør).
Trin 4
På en stor sautepande med rigeligt olivenolie svitses et pillet fed hvidløg (Husk at fjerne hvidløget inden serveringen).
Cime di rape tilsættes og ligeså den kogte pasta. Det hele røres rundt og efter et par minutter er det klart til servering.
Samtidig ristes prosciutto crudo / tyndtskåret tørret skinke. Jeg gør det i cirka 2 minutter v/høj varme på et fad med køkkenrulle i mikroovnen. Har man ikke en mikroovn, kan man stege det på en tør pande ved mellem varme.
Trin 5
Pastaen portionsanrettes i store dybe tallerkner. På hver portion fordeles blandingen af ristet mollica/panko rasp & persille. Herefter knuses de de sprøde skiver prosciutto og drysses over pastaen. Afslut med groft revet parmesan og lidt friskkværnet peber.
Tips:
Gør som italienerne: spis denne ret med gaffel og glem alt om brug af kniv.
