Om Opskriften
Gode tips:
Pastamaskinen skal ikke rengøres, blot børstes ren for mel inden den pakkes væk.
Hvis du har lavet for meget dej, kan den rå dej opbevares i en plastpose eller skål m/ låg i køleskabet i et par dage. Blot er det vigtigt at den opbevares lufttæt.
Den færdige, men stadig ukogte pasta kan fryses ned i “reder”. Når den er frossen, kan man samle i en pose.
Når du skal bruge den, tilsættes den frosne pasta blot til spilkogende vand.
Hvis du ikke har en pastamaskine:
Man kan sagtens lave super pasta uden maskine, blot med en kagerulle og en kniv.
Her er beskrevet hvordan du laver tagliatelle/båndpasta
Rul dejen til ønskede tykkelse i en cirkel, drys mel på og fold to gange til 1/4 cirkel.
Placer din håndflade v lillefinger der hvor dejen er samlet og skær med en kniv fra midten og ud i den ønskede tykkelse.
Salt kommer man i kogevandet med rund hånd.
Ingredienser
325 g durummel
4 sammenpiskede æg
Pastamaskine. Hvis du ikke har en, så kan du sagtens lave det med en kagerulle (se nedenfor under tips)
Fremgangsmåde
Trin 1
Læg melet i en bunke på en ren jævn bordplade ( eller på en træ/marmor plade).
Lav en fordybning i midten, hvor æggemassen tilsættes lidt af gangen. Man kan gøre dette med en gaffel eller fingrene.
Hvis man er forsigtig, kan man ved at tilsætte lidt mel fra indersiden af gangen og undgå at æggemassen løber ud af bunken.
Dejen æltes sammen til den er glat og elastisk (ca 2 min).
Trin 2
Man kan med fordel putte dejen i en skål m/låg eller en plasticpose og lade den hvile i ca 1 time, men dette er ikke alt afgørende.
Det vigtige er at den dej du ikke arbejder med, må ikke udtørre.
Trin 3
Udrulning af pasta på maskine:
Del dejen i 3-4 stykker (husk at dække de stykker til som du ikke bruger)
Start med at rulle på 0=størst valse mellemrum.
Den udrullede dej foldes 3-4 gange, så den bliver så firkantet som muligt og rulles igen, man skifter retning hver gang.
Processen gentages 5-8 gange.
Efter sidste gang skal dejen være lidt aflang og elastisk så lige som muligt.
Hvis dejen virker for klæg/våd, kan man drysse lidt mel på inden rulning, for at undgå den hænger fast i maskinen.
Trin 4
Nu er dejen/pladen klar til den egentlige udrulning, og rulles kun en gang på hvert trin. Synes man pladen bliver for lang at håndtere, kan man dele den.
Husk at undgå udtørring af de færdige plader, læg et fugtigt, men hårdt opvredet rent viskestykke over, men du laver alle plader færdige, eller færdig gør hver plade med det samme/skæres til tagliatelle/spaghetti.
Det er en smagssag hvor tyk/tynd man vil have sin pasta.
Jeg plejer at lave tagliatelle/båndpasta med slut på nr 5 eller 6
Ravioli på nr 6, husk den skal kunne holde på fyldet.
Et godt tip: bring lidt vand til kogning i en lille gryde, tilsæt en anelse salt, skær et lille stykke af pastaen og prøvekog det. Så kan man afgøre om den skal være tyndere.
Trin 5
Skæring af pasta: vælg den ønskede valse.
Drys pasta pladen godt med mel på begge sider.
Et stort fad/plade eller lign hvor du lægger et rent viskestykke drysset godt med mel. Her placeres de færdige udskårne pastaer så løst som muligt.
Nu skal pastaen tørre lidt, som minimum helst en time
Det er vigtigt med så lav fugtighed som muligt, hvis det er en varm sommerdag, kan man med fordel tørre det udenfor (ikke i direkte sollys).
Trin 6
Kogning: en stor gryde vand sættes til at koge, tilsættes rigeligt med salt når vandet koger.
Pastaen rystes fri for overskydende mel og dumpes i det spilkogende vand.
Kogetid er en smagssag, men et par min og så prøvesmag om den er “Al dente”, dvs med bid i.
Jeg tager oftest pastaen direkte over i den færdig tilberedte sovs, for så har jeg mulighed for at spæde op med lidt af kogevandet (det indeholder meget stivelse).
Smag til og server
Spørg endelig efter opskrifter på muslinger, ragu, ricotta mm.