Om Opskriften
Gode tips:
Pastamaskinen skal ikke rengøres, blot børstes ren for mel inden den pakkes væk.
Hvis du har lavet for meget dej, kan den rå dej opbevares i en plastpose eller skål m/ låg i køleskabet i et par dage.
Hvis du ikke har en pastamaskine:
Man kan sagtens lave super pasta uden maskine.
Rul dejen til ønskede tykkelse med en kagerulle.
Ingredienser
325 g durummel
4 sammenpiskede æg
Pastamaskine.
Hvis du ikke har en, så kan du sagtens lave det med en kagerulle (se nedenfor)
Fremgangsmåde
Trin 1
Læg melet i en bunke på en ren jævn bordplade ( eller på en træ/marmor plade).
Lav en fordybning i midten, hvor æggemassen tilsættes lidt af gangen. Man kan gøre dette med en gaffel eller fingrene.
Hvis man er forsigtig, kan man ved at tilsætte lidt mel fra indersiden af gangen og undgå at æggemassen løber ud af bunken.
Dejen æltes sammen til den er glat og elastisk (ca 2 min).
Trin 2
Man kan med fordel putte dejen i en skål m/låg eller en plasticpose og lade den hvile i ca 1 time, men dette er ikke alt afgørende.
Det vigtige er at den dej du ikke arbejder med, må ikke udtørre.
Trin 3
Udrulning af pasta på maskine:
Del dejen i 3-4 stykker (husk at dække de stykker til som du ikke bruger)
Start med at rulle på 0=størst valse mellemrum.
Den udrullede dej foldes 3-4 gange, så den bliver så firkantet som muligt og rulles igen, man skifter retning hver gang.
Processen gentages 5-8 gange.
Efter sidste gang skal dejen være lidt aflang og elastisk så lige som muligt.
Hvis dejen virker for klæg/våd, kan man drysse lidt mel på inden rulning, for at undgå den hænger fast i maskinen.
Trin 4
Nu er dejen/pladen klar til den egentlige udrulning, og rulles kun en gang på hvert trin, indtil den når en tykkelse på ca. 2 mm.
Pladerne skæres op i stykker der passer i længde til den form lasagnen skal laves i.
Det er en smagssag hvor tyk/tynd man vil have sin pasta.
Jeg plejer at lave tagliatelle/båndpasta med slut på nr 5 eller 6
Ravioli på nr 5, husk den skal kunne holde på fyldet.
Lasagneplader på nr 3 eller 4
Et godt tip: bring lidt vand til kogning i en lille gryde, skær et lille stykke af pastaen og prøvekog det. Så kan man afgøre om den skal være tyndere.
Trin 5
Kogning: en stor gryde vand sættes til at koge, tilsættes rigeligt med salt når vandet koger.
Pladerne rystes fri for overskydende mel og dumpes i det spilkogende vand.
Maximum kogetid er 2 minutter.
Herefter lægges pladerne i en stor skål isvand for at stoppe kogningen.
Placeres derefter enkeltvis på viskestykker for at tørre indtil de skal bruges i lasagnen.