Om Opskriften
I vores have er fignerne modne nu – store, bløde og søde, som små dråber af den italienske sensommer. Der findes næppe noget mere tilfredsstillende end at plukke en solvarm figen direkte fra træet og lade den modne sødme folde sig ud i munden. Og alligevel – når de bages let med cremet ost, silkeblød skinke og et strejf af gylden akaciehonning, bliver de næsten magiske.
Denne opskrift er en hyldest til det enkle og det ægte. Til de smage, som opstår, når man tør stole på gode råvarer – og lader dem tale for sig selv.
Perfekt som en let og luksuriøs antipasto, hvor sødt, salt og cremet smelter sammen i én varm og indbydende servering. Og endnu bedre: Den er hurtig at forberede og kræver kun ganske få ingredienser. Du kan endda gøre fadet klar i god tid og blot sætte det under ovnens grill, når gæsterne ankommer.
Denne ret er det perfekte udtryk for vores tilgang til mad her i Ripabottoni – sæsonens råvarer, lokale delikatesser og den særlige italienske evne til at gøre det enkle helt uforglemmeligt.

Ingredienser
1–2 solmodne friske figner pr. person
1 teskefuld gorgonzola (eller mascarponecreme) pr. figen
1 teskefuld akaciehonning pr. figen
1 skive lufttørret skinke (Prosciutto crudo) pr. figen
(skinken kan evt. halveres på langs)
Tandstikker
Et ildfast fad
Fremgangsmåde
Trin 1 – Forberedelse
Skyl fignerne og tør dem nænsomt. Skær toppen/stilken af, og lav et kryds ned i hver figen, cirka til midten.
Sno en skive skinke om hver figen og fæst den med en tandstik – husk at minde dine gæster om den ved servering.
Placer fignerne i et smurt ildfast fad. Fyld forsigtigt lidt gorgonzola eller mascarponecreme i midten af hver figen, og dryp med akaciehonning lige inden fadet kommer i ovnen.
Trin 2 – Bagning
Sæt fadet højt op i ovnen under grillen.
Bag i 5–10 minutter, alt efter ovnens styrke, til skinken er let sprød, osten smelter og fignerne får en gylden, let karamelliseret overflade.
Trin 3 – Servering
Server straks – lune, duftende og uimodståelige.
Variation – til dessertelskeren
Ønsker du en dessertversion, så drop skinken og osten, og hæld i stedet en lille sjat mørk rom eller cognac over fignerne, inden de bages.
Server med letpisket flødeskum, en mascarponecreme eller en kugle god vaniljeis – og nyd, hvordan det søde og varme danser på tungen.
















